Ma 2018 December 10. hétfő, Judit napja van!
Slider
Események
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

      
Minden esemény...
A szakértő válaszol - Munkajogi kérdez-felelek Közzétételek KKSZ Üdülő, Balatonlelle KKSZ Üdülő, Bükkszék Jogsegélyszolgálat Vendégszoba Magyar Szakszervezeti Szövetség Közérdek logó

Kapcsolataink

Közúti Közlekedési Szakszervezet

1081 Budapest II. János Pál pápa tér 3.
Vissza a kezdőlapra

Hírek, aktualitások

Kordás: A munkavállalók tisztességes megélhetést biztosító béreket akarnak
2018.09.24 13:57

Néhány esetben van eredmény, például a XV. kerületi önkormányzat bejelentette, hogy viseli a többletterhet, s van néhány cég is, amely ugyanilyen álláspontra helyezkedett az elnök szerint. Számos vállalkozás viszont arra jutott, hogy továbbra is biztosítja ugyan a cafetériát, de az adózási szabályok változása miatt annak nettó értékét nem képes megőrizni, tehát a növekvő adót a munkavállalókra hárítja át.

A béren kívüli juttatások kiemelten fontos gazdaság- és társadalompolitikai célok megvalósulását segítik, így a munkaerő mobilitását, a családok támogatását illetve az öngondoskodás különböző formáit. Ezek megszüntetése a munkaerő megtartása, az élet- és munkakörülmények javítása, az egészségmegőrzés és a hosszú távú öngondoskodás ellen hat – hívta fel a figyelmet pár napja egységesen a hat szakszervezeti konföderáció.

Az ATV-ben arra a kérdésre, mit szeretnének a munkavállalók, Kordás kijelentette: tisztességes megélhetést biztosító béreket, és a szakszervezetek is ezért küzdenek. Mindazonáltal a cafetéria is fontos eleme a jövedelemnek, hiszen a dolgozók szerinte hajlamosak az önkizsákmányolásra, viszont a Szép-kártya – a béren kívüli juttatások valamivel több mint felét ebben a formában adják – legalább arra jó, hogy jusson valamennyi pihenésre, rekreációra, mert arról másra nem lehet költeni.

Jelezte Kordás azt is, hogy a bölcsődei és óvodai támogatás adókedvezménye megmarad, de aki például az iskolakezdési támogatást választja, továbbra is megteheti, viszont ebben az esetben már valakinek ki kell fizetni a növekvő közterheket.

Az érdekvédő ugyanakkor hangsúlyozta: a béren kívüli juttatások öngondoskodásra vonatkozó, tehát az egészség- és nyugdíjbiztosításról, valamint a diákhitel átvállalásáról szóló elemei a munkaerő toborzásának és megőrzésének szempontjából meghatározó jelentőséggel bírnak, és ezeket kár lenne kidobni. Mindez egyébként összességében nagyjából kétmillió munkavállalót érint.

Arra a felvetésre, hogy a MASZSZ a jövő évre vonatkozó bértárgyalások kapcsán milyen álláspontot képvisel, Kordás László kijelentette: a minimálbérnek 2019-ben meg kellene haladnia a bruttó 150 ezer, a szakmunkás garantált bérminimumnak a kétszázezer forintot. Ez most 138 ezer, illetve 185 és fél ezer forint, tehát az érdekképviselet tíz százalékot meghaladó növekedést tart elfogadhatónak.

 

https://veledvagyunk.blog.hu/2018/09/21/kordas_a_munkavallalok_tisztesseges_megelhetest_biztosito_bereket_akarnak

KKSZ

[Vissza]

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...