Ma 2018 November 18. vasárnap, Jenő napja van!
Slider
Események
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

  
Minden esemény...
A szakértő válaszol - Munkajogi kérdez-felelek Közzétételek KKSZ Üdülő, Balatonlelle KKSZ Üdülő, Bükkszék Jogsegélyszolgálat Vendégszoba Magyar Szakszervezeti Szövetség Közérdek logó

Kapcsolataink

Közúti Közlekedési Szakszervezet

1081 Budapest II. János Pál pápa tér 3.
Vissza a kezdőlapra

Hírek, aktualitások

Kivégzi a Kormány a cafetériát?
2018.06.22 18:32

Kapcsolódó dokumentumok:

cafetéria levél

Az elsővel kapcsolatban az előterjesztő tájékoztatást adott arról, hogy a munkaerőpiac pozitív változásai miatt nem indokolt a támogatás fenntartása mert e nélkül is el tudnak helyezkedni az érintett munkavállalók. A vitában jeleztük. hogy ez a támogatási forma 2017-ben közel 340 ezer munkavállaló foglalkoztatását tette lehetővé járulékkedvezménnyel. A tervezet szerint a támogatotti körből kikerülnek a 25 év alattiak egy része és az 55 év feletti korosztályok. Pozitív változás, hogy a 9 hónapon belül legalább 6 hónapja munkanélküliek (munkaerőpiacra lépők) életkortól függetlenül bekerülnek a rendszerbe. Tehát összességében megállapítható, hogy a támogatás fókusza az 55-64 éves korosztályról át kerül a már öregségi nyugdíjban lévőkre. A legnagyobb vitát a cafetéria szabályok változása váltotta ki. A kormányzat két fő érve volt a módosítás mellett hogy

 

1: a rendszer mára túl bonyolulttá vált ezért szükséges az egyszerűsítése,

2:a rendszer összetettsége miatt  a munkáltatóknak sok a bürokratikus terhe és költsége.

Ez utóbbit a munkáltatók vissza utasították mivel itt nem kötelező bürokráciáról van szó hanem az a munkáltató aki működtetni akar ilyen rendszert az önként vállalja ennek a terhét és a felmerülő költségét. Részünkről pedig elfogadhatatlannak gondoljuk azt, hogy nettó jövedelem romlást jelentsen a munkavállalóknak a szabályok változtatása. Jeleztük, hogy a változtatás szembe megy az eddig hangoztatott társadalompolitikai célok megvalósításával. Nem értjük, hogy miközben fontos cél az öngondoskodás elvének az érvényesülése akkor miért nem adómentes az önkéntes pénztárakba való munkáltatói befizetés. Vagy ha a határon belüli munkaerő mobilitás ösztönzése a kormányzati cél akkor miért nem nyújthat kedvezményesen támogatást a lakhatáshoz a munkáltató a munkavállalójának. Számunkra ugyanilyen fontos elem az iskolakezdési támogatás vagy a diákhitel fizetésének átvállalása vagy az üzemi étkeztetés megőrzése mint kedvezményes cafetéria elem. A válasz az volt, hogy ha most megnyitja a kormány az utat a több kedvezményes elem felé akkor ma még csak három, holnap már öt aztán a végén ugyanott tartunk ahol most, hogy átláthatatlan lesz a rendszer. A vita úgy alakult, hogy a két oldal (munkáltató, munkavállaló) közel azonos állásponton van a rendszer átalakítását érintően.

 

Ezért azt javasoltuk, hogy hozzunk létre egy munkaerőpiaci szereplők közötti közmegegyezést arról, hogy mik legyenek a legfontosabb elemek a cafetéria rendszerben amit mind a három oldal elfogad és a ciklus végéig nem módosít. Ennek eredményeként június 29-re összehívtam a hat konföderáció vezetőjét egy egyeztetésre, ahol megpróbálunk egységes álláspontot kialakítani a kedvezményes cafetéria elemekről. Ezzel párhuzamosan megkerestem a parlamenti pártok frakcióvezetőit és bizottság vezetőit hogy konzultáljunk a módosító javaslatokról. Eddig az LMP, az MSZP és a DK válaszolt. Két módosító javaslat benyújtására került sor az egyik az LMP részéről ami a módosítás törlését javasolja a másik az MSZP részéről ami a kedvezmények visszaállítását kezdeményezi. (csatoltan küldöm mindkettőt)

 

A második napirend kapcsán elhangzottak a költségvetés tervezésének fő számai melyek a következők: Jövőre a kormány 8,8%-os átlagos béremelkedéssel számol melyből 7,3% a költségvetési szektor emelkedése 9.3% pedig a versenyszféra emelkedése. 2,7%-os infláció mellett. Nemzeti Foglalkoztatási Alap kiadási oldalánál a közfoglalkoztatásra az ideihez képest kevesebb pénz kerül tervezésre viszont ezzel párhuzamosan az aktív eszközökre több forrást biztosít az alap.

 

Üdvözlettel. Kordás László MASZSZ elnök

KKSZ

[Vissza]

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...