Ma 2019 Március 20. szerda, Klaudia napja van!
Slider
Események
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
    

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Minden esemény...
A szakértő válaszol - Munkajogi kérdez-felelek Közzétételek KKSZ Üdülő, Balatonlelle KKSZ Üdülő, Bükkszék Jogsegélyszolgálat Vendégszoba Magyar Szakszervezeti Szövetség Közérdek logó

Kapcsolataink

Közúti Közlekedési Szakszervezet

1081 Budapest II. János Pál pápa tér 3.
Vissza a kezdőlapra

Hírek, aktualitások

Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?
2018.03.01 13:30

Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?

 

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, melyet legkésőbb 2018. május 22-ig az szja-bevallási formától függetlenül is megtehet.

Fontos, hogy a 2018. május 22-ei határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen.

 

Ki rendelkezhet 2018-ban?

 

Bárki, aki személyi jövedelemadó-bevallást ad, jogosult az adójának meghatározott részéről rendelkezni. A rendelkezési jogosultságot nem érinti az, ha a magánszemély bevallásban fizetendő adója 0 forint (például az egyes adókedvezmények miatt). Egyházak részére még ebben az esetben is érdemes rendelkezni, mivel az egyházak – az 1 százalékon túli – kiegészítő támogatása a rendelkező magánszemélyek száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján történik, így a 0 forintról történő rendelkezés is növeli az adott egyház részére juttatott állami támogatás összegét.

 

Kinek ajánlható fel az 1+1 százalék?

 

Megfizetett adójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, amely 2018-ban is a Nemzeti Tehetség Program. Az érvényesen regisztrált civil szervezetek listája, illetve az egyházak listája a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) az Szja 1+1% menüpontban, a Regisztrált (felajánlásra jogosult) civil kedvezményezettek, illetve a Technikai számos kedvezményezettek cím alatt érhető el.

 

Rendelkezés módjai:

 

 a 17SZJA SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ-BEVALLÁS RÉSZEKÉNT (elektronikus úton (Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz tartozó tárhelyen (KÜNY) keresztül (korábbi nevén „ügyfélkapus tárhely”), vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),

 

 az E-SZJA FELÜLETEN az online kitöltő program segítségével, - ahol önállóan is készíthető bevallás, illetve 2018. március 15-től az adóhatóság által elkészített adóbevallás tervezet is elérhető - (elektronikus úton, vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)

 

 a 17EGYSZA JELŰ NYOMTATVÁNYON (elektronikus úton, vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen leadva, lezárt postai borítékban). A nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető.

 

 a 17EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező NYILATKOZATI LAPKÉNT (postai úton, vagy a személyesen a NAV ügyfélszolgálatain, lezárt postai borítékban)

 

Amennyiben az 1+1 %-os rendelkezést postai úton adják fel, akkor azt hagyományosan megcímzett, lezárt borítékban kell megküldeni az adóhatóság részére. Néven és lakcímen kívül semmilyen azonosító adatot nem kell szerepeltetni a borítékon, illetve a ragasztott felületen átnyúló aláírást sem kell feltűntetni. Az 1+1 százalékos nyilatkozati lap tartalmazza a magánszemély adóazonosító jelét.

 

Azt, hogy az Ön által idén megjelölt kedvezményezett(ek) részesült(ek)-e a felajánlott 1+1 %-os összeg(ek)ből, jövő év januártól a NAV honlapján megtekintheti. Amennyiben elektronikus tárhellyel rendelkezik, elektronikus úton tájékoztatjuk a felajánlott összeg kiutalásáról. Az 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán jelezheti azon döntését is, hogy nevét és elérhetőségét (postai, illetve elektronikus levelezési címét) az Ön által kedvezményezettként feltüntetett civil szervezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése önkéntes.

KKSZ

[Vissza]

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...