Ma 2020 Augusztus 05. szerda, Krisztina napja van!
Slider
Események
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

      
Minden esemény...
Cofidis A szakértő válaszol - Munkajogi kérdez-felelek Közzétételek KKSZ Üdülő, Balatonlelle KKSZ Üdülő, Bükkszék Jogsegélyszolgálat Vendégszoba Magyar Szakszervezeti Szövetség Közérdek logó

Kapcsolataink

Közúti Közlekedési Szakszervezet

1081 Budapest II. János Pál pápa tér 3.
Vissza a kezdőlapra

Hírek, aktualitások

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
2020.03.16 18:09

4. Mi a helyzet, ha a munkahelyemet (irodát/telephelyet/üzemet) karantén alá vonják?

Ha a munkáltató telephelyét/üzemét járványügyi karantén alá vonják, és emiatt nem tudja a munkavállalót foglalkoztatni, munkajogi szempontból a munkáltató hibáján kívüli, elháríthatatlan külső körülménynek minősül. Emiatt a munkáltató a munkahely hatósági karantén alá vonásának idejére nem köteles állásidőt fizetni.

A munkáltató az otthonról is végezhető munkát ellátó munkakörök esetében ideiglenes, elektronikus úton történő otthoni munkavégzésről (home office) állapodhat meg a munkavállalóval. Ilyen esetben a munkavállaló a munkaidőre vonatkozó szabályok betartásával köteles munkáját elvégezni. A home office idejére a munkavállalónak munkabér jár.

 

5. Megtagadhatom-e a munkavégzést azért, mert félek a koronavírus-fertőzéstől?

Korlátozó járványügyi intézkedések hiányában, pusztán félelemből a munkavállaló nem tagadhatja meg a munkát, köteles a munkahelyén munkaidőben munkára képes állapotban megjelenni és a munkáltató rendelkezésére állni. A munkavállaló a munkáltatói utasítás teljesítését csak akkor tagadhatja meg, ha az az életét, egészségét, testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti. Fontos, hogy a munkavállaló az utasítás megtagadása esetén is köteles rendelkezésre állni!

 

6. Mi az az önkéntes karantén? Mi történik, ha önként karanténba vonulok?

Önként vállalt karantén akkor fordulhat elő, ha a hatóság nem rendel el karantént, de a munkavállaló fertőzött területen járt, illetve a munkavállalóval közös háztartásban élő hozzátartozó külföldi utazás vagy a betegség vélt tünetei miatt hatósági házi karanténban van. Ebben az esetben a munkavállaló nem minősül keresőképtelennek, azaz nem mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól sem. Az önkéntes karanténba vonulást a munkáltatóval egyeztetni kell, a karantén idejére rendes szabadságot kell kivenni. Amennyiben erre nincs mód (pl. a munkavállalónak nincs elég szabadsága), a munkáltató mentesítheti a munkavállalót munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól, így az igazolt, de nem fizetett távollétnek minősül.

 

7. Mit tehet a munkáltatóm, ha a fertőzöttség jeleit észleli rajtam?

A munkavállaló munkára képes állapotban köteles munkahelyén megjelenni és munkát végezni. Amennyiben ez a feltétel nem áll fenn (pl. betegség miatt), a munkavállaló nem foglalkoztatható. A munkáltató köteles erre felhívni a munkavállaló figyelmét, és koronavírus-fertőzöttség gyanúja esetén tájékoztatni a további teendőkről (jelentkezzen telefonon a háziorvosánál, aki keresőképtelen állományba veszi, és ellátja információkkal).

 

8. Mit tehet a munkáltatóm, ha fertőzöttség gyanúja esetén nem tartom be az utasítását?

A munkavállaló vélt fertőzöttsége esetén (tünetei: láz, száraz köhögés, nehéz légzés), amennyiben a munkáltató utasítása ellenére nem hajlandó a háziorvosánál jelentkezni, és továbbra is munkát kíván végezni, a munkáltató soron kívül értesítheti a mentőket, a mentők megérkezéséig pedig elkülönítheti a munkavállalót.

 

9. Megtilthatja-e a munkáltatóm, hogy a szabadságomon vagy pihenőnapomon külföldre utazzak?

Járványügyi hatósági intézkedés hiányában (pl. külföldre utazás hatósági tilalma) a munkavállaló saját felelősségére dönthet úgy, hogy külföldre utazik. Kiutazás előtt érdemes a konzuli szolgálat honlapján (konzuliszolgalat.kormany.hu/) tájékozódni. A munkavállaló külföldről történő hazatérésekor köteles betartani a járványügyi hatóságok előírásait.

 

10. Kötelező elmondanom, hogy jártam-e fertőzött területen, érintkeztem-e fertőzésgyanús személyekkel?

A munkavállaló köteles a munkáltatót mindenről tájékoztatni, ami a munkaviszony szempontjából lényeges. A munkáltató a többi munkavállaló egészségének védelmében jogosult tájékoztatást kérni arról, hogy a munkavállaló járt-e fertőzött területen, érintkezett-e feltehetően fertőzött személyekkel.

 

11. Mit tehet a munkáltatóm, ha elrendelik a nevelési és oktatási intézmények bezárását, és a gyermekem felügyelete miatt szeretnék otthon maradni?

Amennyiben a munkavállaló munkaköre nem teszi lehetővé munkájának otthoni elvégzését (home office), a munkáltató a rendes szabadság terhére, a munkaidő-beosztás módosításával, a munkavégzés és rendelkezésre állási kötelezettség alóli mentesítéssel vagy akár fizetés nélküli szabadság engedélyezésével is lehetővé teheti, hogy munkavállalója gyermekének felügyeletéről gondoskodhasson.

Az intézménylátogatási tilalom elrendelése miatti otthon maradási igényt jelezni kell a munkáltató felé, aki a kialakult járványügyi helyzet miatt eltekint attól, hogy a szabadságigényt 15 nappal korábban kell jelezni. Amennyiben rendes szabadság kiadására nincs mód, a munkáltató módosíthatja a munkavállaló munkaidő-beosztását vagy mentesítheti a munkavállalót a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól. Ez utóbbi eset igazolt, de nem fizetett távollétnek minősülhet.

 

Operatív Humánerőforrás Igazgatóság

Humánerőforrás Menedzsment

KKSZ

[Vissza]

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...