Ma 2021 Február 27. szombat, Edina napja van!
Slider
Események
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Minden esemény...
Cofidis A szakértő válaszol - Munkajogi kérdez-felelek Közzétételek KKSZ Üdülő, Balatonlelle KKSZ Üdülő, Bükkszék Jogsegélyszolgálat Vendégszoba Magyar Szakszervezeti Szövetség Közérdek logó

Kapcsolataink

Közúti Közlekedési Szakszervezet

1081 Budapest II. János Pál pápa tér 3.
Vissza a kezdőlapra

Hírek, aktualitások

A jogszabályokhoz igazodva egységesedik a szabadság igéybevételének rendje
2021.02.03 13:44

• Ez nem 14 nap szabadságot jelent, hanem annyi szabadságot, amely lehetővé teszi a 14 nap egybefüggő távollétet, beleszámítva a pihenőnapokat, hétvégéket is. Például általános munkarend esetén március 8-tól 12-ig és március 16-tól 19-ig 9 nap szabadság kiadásával biztosítható az egybefüggő 14 nap távollét a március 6-tól (szombattól) március 20-ig (szombatig) terjedő időszakban.

 

• Erről a jogáról le is mondhat a munkavállaló, de ezt csak írásbeli nyilatkozattal teheti meg (például jelezheti a szabadságtervezés során, amelynek munkáltatói elfogadásával létrejön A munka törvénykönyve szerint előírt megállapodás). Ez a nyilatkozat elektronikusan, e-mailben is megtehető, illetve a munkáltató által elfogadható válasz-e-mail formájában, ha a szabadságtervezés elektronikusan történik. A szabadságterv hiányos, ha a munkavállaló nem tölti ki a 14 nap egybefüggő távollétre vonatkozó részt, azaz nem jelzi, hogy igénybe veszi-e azt vagy sem.

 

• Ha a munkavállaló nyilatkozatával kifejezetten lemond erről a jogáról, ez nem jelenti azt, hogy többé már nem igényelheti a 14 nap egybefüggő távollétet, hiszen a nyilatkozat alapján a 14 nap egybefüggő távollét mellőzése nem kötelezettség, csak lehetőség, amely a munkaszervezést könnyíti, és a nyilatkozat csak a munkajogi szabályok formai előírásainak való megfelelés érdekében szükséges. Tehát indokolt esetben azon munkavállalók számára is ugyanúgy biztosítható a 14 nap egybefüggő távollét, akiknek például a szabadságtervezés során tett, a munkáltató által elfogadott nyilatkozata lehetővé teszi a 14 naptól való eltérést.

 

• A 14 nap egybefüggő távollétet nem köteles a munkáltató a munkavállaló által kért időpontban kiadni, hiszen a közszolgáltatási feladatok zökkenőmentes ellátása elsőbbséget élvez. A munkáltató elsősorban ennek figyelembevétel köteles a munkát megszervezni és a szabadságokat kiadni, a munkavállaló pedig legfeljebb csak évi 7 szabadságnap tekintetében rendelkezhet szabadon. (Tehát például hiába szeretné ezt a 14 napot a nyári időszakban igénybe venni a munkavállaló, ha például járványügyi indokból ebben az időszakban a munkáltató ezt nem tudja biztosítani számára, mert távolléte miatt nem tudna működtetni egy menetrend szerinti járatot. Az említett nyilatkozat hiányában a munkáltató ilyenkor is köteles kiadni a 14 nap egybefüggő távollétet, azonban előfordulhat, hogy erre a munkavállalónak kevésbé megfelelő időpontban lesz csak lehetőség. A 14 nap egybefüggő távollét mellőzéséről szóló nyilatkozat önmagában semmilyen hátrányt nem jelent a munkavállaló számára, szemben az ettől eltérő híresztelésekkel!

 

- A szabadságok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a 2020-as évhez hasonlóan a 2021-es munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 14/2020. (V. 13.) ITM-rendelettel összhangban az általános munkarendben dolgozó és a zavartalan közúti közlekedés biztosításával közvetlenül össze nem függő tevékenységet ellátó munkavállalók részére fizetett szabadságot kell kiadni, összesen 6 napot, várhatóan az alábbi időszakokra:

 

• 2021. december 11. (szombat);

• a tevékenységi szünet várhatóan 2021. december 27-től 31-ig terjedő időszakára (az erre vonatkozó belső szabályozás előkészítése folyamatban van).

A munkavállaló szabadságigényét a tervezett szabadság kezdete előtt legalább 15 nappal írásban köteles jelezni (akár e-mailben is) munkáltatói jogkörgyakorlója felé (indokolt esetben a felek ettől kivételesen eltérhetnek, például különös méltánylást érdemlő körülmények esetén). Ha a munkavállaló ennek nem tesz eleget, eljárása szabálytalannak, távolléte pedig igazolatlannak minősülhet, ami akár számára hátrányos jogkövetkezményekkel is járhat (méltányolható esetben elfogadható a későbbi vagy akár a szóbeli, telefonon történő igénybejelentés is, például ápolásra szoruló hozzátartozó megbetegedése esetén, de a bejelentésnek az igénybevételt ilyenkor is meg kell előznie).

 

Humánerőforrás Igazgatóság

KKSZ

[Vissza]

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...