Ma 2018 December 10. hétfő, Judit napja van!
Slider
Események
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

      
Minden esemény...
A szakértő válaszol - Munkajogi kérdez-felelek Közzétételek KKSZ Üdülő, Balatonlelle KKSZ Üdülő, Bükkszék Jogsegélyszolgálat Vendégszoba Magyar Szakszervezeti Szövetség Közérdek logó

Kapcsolataink

Közúti Közlekedési Szakszervezet

1081 Budapest II. János Pál pápa tér 3.
Vissza a kezdőlapra

Hírek, aktualitások

Újra napirenden a munkaerőhiány
2017.07.27 15:08

Tapasztaltabb sofőrjeik a BKV szerint a 180-200 ezer forintos kezdőfizetés másfél-kétszeresét is megkereshetik. Ám Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke elmondása szerint ez csak a régóta a vállalatnál dolgozókra igaz, és ebben az összegben már – az éjszakai pótléktól kezdve a különféle juttatásokig – minden benne van.

 

Egyébként a BKV tájékoztatása szerint nemcsak járművezetőből van kevés, hanem szakmunkásból és mérnökből is. – Jelenleg intenzívebb hirdetéssel próbáljuk a létszámot feltölteni, de a fő célunk a versenyképes jövedelmek elérése – közölte a BKV, egyúttal jelezve, hogy a járműveken kívül honlapjukon, a Profession.hu oldalon, valamint a – Habony Árpádhoz, a miniszterelnök informális tanácsadójához köthető – Lokál nevű újságban is hirdetnek.

A vállalat szerint nagy segítséget jelentett az idei 15 százalékos béremelés, tervük pedig, hogy jövőre is emelik majd a fizetéseket. Gulyás Attila szakszervezeti vezető lapunknak azt mondta, hogy mindenképpen két számjegyű bérnövekedést akarnak elérni, az erről szóló tárgyalások pedig a szokásoktól eltérően nem tavasszal, hanem már idén ősszel megkezdődhetnek. – Januárig a terveink szerint megállapodunk a bértarifarendszerről is, amelynek következtében a fizetéseket a munkakör és a szolgálati idő alapján határozzák meg, így teljesen átlátható és kiszámítható szisztéma jön létre. Jelenleg akár 20 százalékos eltérés is lehet a bérek között, ráadásul teljesen indokolatlanul – fogalmazott.

Ugyanakkor az érdekképviseleti vezető elmondta, egyelőre az idei béremelés fedezete sincs biztosítva, a források közé ugyanis betervezték a nagyjából egymilliárd forintot érő, a Stadionoknál lévő irodaház eladását is. – Eddig ezt nem sikerült értékesíteni, és ha így marad év végéig, akkor ismét a tulajdonoshoz kell fordulni forrásokért – mondta.

 

Úgy véli, egyelőre nem lehet megállapítani, hatásos-e az idei 15 százalékos bérfejlesztés, de az biztos, hogy egyelőre nem özönlenek a jelentkezők a vállalathoz. A munkaerőhiány szerinte valójában akár 500 fős is lehet. – A vállalat által közölt, 150-200 fős adat a nyári menetrendet tükrözi, viszont szeptembertől – különösen a metrópótló buszok elindulása után – ennél több ember is hiányozhat – mondta. Gulyás Attila szerint természetesen a béremelés az egyik legfontosabb eszköz a munkaerőért folytatott harcban, de a munkakörülmények javításával is sokat tudnának segíteni.

A BKV és a Volánbusz Zrt. állítása szerint egyébként nincs olyan munkakör, amelyikben olyan szintű a munkaerőhiány, amit ne tudnának pótolni, ám a BKV-nál elismerték, hogy „az utánpótlás biztosítása egyre nehezebb bizonyos hiányszakmákban”.

Tehát a buszos társaságok hasonló problémákkal küzdenek, mint az egyik legnagyobb hazai foglalkoztató, a MÁV. Ahogy kedden beszámoltunk róla, a MÁV csaknem 400 dolgozót azonnal fel tudna venni; 399 fős létszámhiánnyal küzd. Tájékoztatásuk szerint a mozdonyvezetők átlagfizetése bruttó 500 ezer, a jegyvizsgálóké 277 ezer, a mérnököké csaknem bruttó 500 ezer forint.

Annak ellenére nem találnak megfelelő embereket, hogy – a vállalat által idézett kimutatás szerint – az érettségivel végezhető munkakörök közül a mozdonyvezetői állás a második legjobban fizetett munkahely. Felsőfokú állami végzettségű munkavállalók esetében egyébként diplomás minimálbért is alkalmaznak, amelynek összege főiskolai végzettségnél bruttó 270 ezer, egyeteminél pedig bruttó 300 ezer forint. Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke szerint ugyanakkor ezek a számok már a különböző pótlékokkal – mint például az éjszakai munkavégzésért járó kiegészítéssel – növelt összegek, az alapbér ettől elmarad.

KKSZ

[Vissza]

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...