Ma 2017 Március 28. kedd, Gedeon, Johanna napja van!
Slider
Események
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
  

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

  
Minden esemény...
A szakértő válaszol - Munkajogi kérdez-felelek Közzétételek KKSZ Üdülő, Balatonlelle Jogsegélyszolgálat Vendégszoba Erzsébet Utalvány Plusz Magyar Szakszervezeti Szövetség Közérdek logó

Kapcsolataink

Közúti Közlekedési Szakszervezet

1081 Budapest II. János Pál pápa tér 3.
Vissza a kezdőlapra

Hírek archívum

Öt szakszervezet elfogadhatónak tartja

2017.03.20 08:02

Végleges formában, aláírás előtti állapotban van a Közúti Közösségi Közlekedési Alágazat 2017-2019 évi jövedelem fejlesztéséről szóló megállapodás.

 

A Kormány döntését tartalmazó Miniszteri levél számos olyan megkötést tartalmaz, amelynek ellensúlyát nehéz volt megfogalmazni és  a megállapodásban rögzíteni.

A KKSZ-nek, - valamint a tárgyalásban résztvevő szakszervezeteknek - 2017. március 16-án sikerült a munkáltatói szövetséggel elfogadtatni azokat a garanciális elemeket, amelyek a szakszervezetek részéről minimális feltételei voltak annak, hogy megállapodás születhessen.

 

Ez a megállapodás – melyet a felek aláírását követően közzé teszünk – számos olyan garanciális elemet tartalmaz, melyeket a helyi tárgyalások során nem minden régióban sikerült volna garanciaként a helyi megállapodásban rögzíteni. Ezek után a helyi tisztségviselőknek a saját Társaságuk bér, jövedelem, és foglalkoztatási problémáit figyelembe véve a lehető legjobb megállapodás megkötésére kell koncentrálni.

 

Időközben aláírásra került a megállapodás, melyet már minden érintett ellátott kézjegyével:

Kapcsolódó dokumentumok:

Úgy van ahogy a hírekben szerepelt - 3 év alatt 30%

2017.03.11 09:24

2017. március 10-én érdemi ajánlatot tett a munkáltató, amely a Nemzeti Fejlesztési Miniszter által megfogalmazott Kormánydöntést tartalmazza. 2017. évre 13%, 2018. évre 12% 2019. évre 5%-os bérfejlesztés hajtható végre a Közlekedési Központok munkavállalói részére, melytől eltérni nem lehet és feltétele, hogy három évig további bérköveteléssel nem élnek a szakszervezetek.

A KKSZ és a tárgyalásban résztvevő szakszervezetek több olyan garanciális elemet fogalmaztak meg a munkáltató felé, melyek minimálisan szükségesek ahhoz, hogy a Kormány által megfogalmazott kikötések ellensúlyozásra kerüljenek.

 

Igaz, hogy három év alatt régiónként átlagosan 35%-ot meghaladó bérnövekedést eredményezhet a kormánydöntés - annak tükrében, hogy a minimálbérre és a garantált bérminimumra való "ráállást" nem ebből a fejlesztésből kell megoldani -  a KKSZ mégis úgy látja, hogy az egyre súlyosabbá vált létszámhiányt ekkora bérfejlesztés sem fog kezelni.

Ezzel párhuzamosan úgy gondoljuk, hogy kellő garanciák mellett mielőbbi megállapodásra van szükség, hogy az emelt bérek minél előbb - lehetőleg április 10-én, január 01-re visszamenőleg - megjelenjenek a munkavállalóknál.

 

A "bértárgyalás" következő fordulója március 16.

 

Baranyai Zoltán

KKSZ elnök

Nőnapra mégis megérkezett

2017.03.09 09:30

Tisztelt munkavállalók!

 

2017. március 10-én érdemi egyeztetéssel folytatódhat a bértárgyalás. Március 08-án megérkezett a Nemzeti Fejlesztési Miniszter levele, melynek a tartalmát még nem ismerjük, de információk alapján tartalmazza a 3 évre 30%-os bérfejlesztés lehetőségét, mely a megállalpodás, helyi megállapodások után - legkorábban április hónapban - kifizethető.

 

Baranyai Zoltán

KKSZ elnök

Részletesen...

Szeretettel köszöntjük hölgy tagjainkat Nőnap alkalmából!

2017.03.08 15:00

kép

Fogy a türelem - sajtóhír

2017.03.07 11:29

Fogy a volánosok türelme 

 

Nőnapra sem érkezik ajándék? 

 

Türelmetlenek a volánosok, mert a béremelésről még csak tárgyalni sem engedi a munkáltatót a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A Közúti Közlekedési Szakszervezet úgy látja, az alágazatban egyre kétségesebb, hogy áprilisban az emelt béreket kapják a munkavállalók. A volánosok zúgolódnak. 

 

Nem értik, ezért fel vannak háborodva a Volános munkavállalók és a szakszervezetek is, mert a kormány február 16-i béremelési bejelentése óta eltelt idő alatt semmi nem történt ez ügyben, a munkáltató még csak meg sem kezdte az érdemi egyeztetést az érdekvédőkkel az alágazatban.

 

http://24.hu/fn/uzleti-tippek/2017/03/07/fogy-a-volanosok-turelme-a-kanyarban-sincs-a-beremeles/

Részletesen...

Nem II. osztályú az "ÉMKK"-s munkavállaló

2017.03.06 09:44

A SZAKSZ honlapján megjelent írásra reagálva:

Sem a 2017. évi, sem a három éves bérmegállapodáshoz kapcsolódó informális tárgyalások során nem merült fel olyan kérdés, hogy a Közúti Közlekedési Alágazatban a tulajdonos meg kívánja különböztetni az egyes társaságok munkavállalóit. Amennyiben ez mégis kilátásba helyeződik, a KKSZ elutasít minden erre irányuló törekvést. Egy esetben történhet megkülönböztetés, - a korábbi információkra alapozva - hogy a minimálbérre és garantált bérminimumra való ráállás bértömegét a tulajdonos társaságonként szükséges mértékben ismeri el az emelés mértékén felül.

 

A KKSZ országos adatokkal tudja alátámasztani, hogy semmi alapja nincs annak, hogy épp a Észak-magyarországi Közlekedési Központ munkavállalói lehetnének abban a helyzetben, hogy hátrányosan érintheti Őket a bérfejlesztés. Minden - elsősorban az autóbuszvezetőket érintően - foglalkoztatási és egyéb adat azt támasztja alá, hogy ebben a régióban az egyik legnagyobb a foglalkoztatási probléma.

Természetesen a "behódolt" jelzőt, nem vettük magunkra!

 

Baranyai Zoltán

KKSZ Régiós elnök

1%

2017.02.27 14:47

                                                     kép

Tisztelt KKSZ tagok, Kedves Kollégák!

 

Támogassuk közösen a KKSZ Szociális Alalpítványát az ADÓ 1%-ával, azért, hogy továbbra is érdemi támogatásban tudja részesíteni az alapítvány a rászoruló szakszervezeti tagokat. 

 

Letölthető, ill. nyomtatható a rendelkező nyilatkozat, melyet a NEM önadózóak esetében lezárt borítékban névvel, lakcímmel, adószámmal, valamint a rendelkezés db. számával (pl. alapítvány+egyház esetén nyilatkozat:2 db) kitöltve a leragasztáson aláírva adjátok le a munkáltató illetékes területénél.

 

"Önadózás" esetén a könyvelő által az EGYSZA nyomtatványra a 19623283-1-42 ADÓSZÁM kerüljön beírásra.

 

Köszönjük a segítséget!

KKSZ Szociális Alapítványa

Kapcsolódó dokumentumok:

Március 01-én folytatódik az egyeztetés

2017.02.24 13:36

A KKSZ elnöke a február 16-i kormánybejelentés óta mindent elkövetett annak édekében, hogy minél előbb folytatódjanak az egyeztetések a bér és jövedelem fejlesztéssel kapcsolatban. Valójában a Kormány által bejelentett híren kívül konkrét információval nem rendelkezünk, éppen ezért tartottuk fontosnak a tárgyalások folytatását, amit a mai napon a munkáltató március 01-re összehívott.

 

Tisztelt kollégák, ami biztos - a februári fizetésekben még nem jelenik meg a 2017 évi bérfejlesztés, viszont  január 01-től, visszamenőlegesen kerül majd megvalósításra, mely a helyi megállapodásokban konkretizálódik és az emelt bérek kifizetése is azok megkötése után történik meg.

 

 Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke arról számolt be, hogy a kormány által meghatározottnál magasabb bérfejlesztést szeretnének, a jövő héten folytatódnak a bértárgyalások, mivel nem született kompromisszum. Felidézte, amikor 2015-ben a 24 Volán társaságot összevonták, hiányzott a többlet bértömeg, amiből rendezni lehetett volna a régiósítás után a régión belüli bérfeszültségeket. Részben emiatt két év alatt hatalmas foglalkoztatási problémák keletkeztek, elsősorban az autóbuszvezetőknél. Úgy vélekedett, a bérfejlesztés első lépésként nagyban hozzájárul a volánosok jövedelmi helyzetének és munkakörülményeinek javulásához, a magasabb, kiszámítható jövedelem mellett kevesebben fogják elhagyni a szakmát, vonzóbb lesz a Volánnál dolgozni, de önmagában kevés lesz a foglalkoztatási problémák megoldásához. Budapest, 2017. február 17., péntek (MTI) - A köztulajdonban lévő vállalatoknál működő szakszervezetek jó kezdő lépésnek tartják a kormány által bejelentett, három évre szóló, 30 százalékos bérfejlesztést, amely jelentősen javítja a dolgozók jövedelmi helyzetét és mérsékelheti az egyes ágazatokban a munkaerőhiányt - derült ki a szakszervezetek pénteki sajtótájékoztatóján. 

    Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke elmondta, a kormány csütörtökön jóváhagyta a köztulajdonban lévő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó vállalatoknál a munkáltatók és a szakszervezetek között született megállapodást, így azt meg lehet kötni az egyes vállalatoknál. 


    Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ismertette: a hároméves megállapodás idén átlagosan 13-14, a következő évben 11-12, a harmadik évben pedig 5 százalékos béremelkedést tesz lehetővé, az egyes években ágazatonként különböző lehet az eloszlás. Hangsúlyozta, ez óriási lépés az állami tulajdonban lévő szolgáltató vállalatok esetében. A Munka törvénykönyve szerint a többségi állami tulajdonú szektorban nincs szabad béralku, elsősorban a tulajdonos határozza meg a bérmegállapodások tartalmát, ezért örvendetes, hogy már a tárgyalások megkezdésénél megszületett a döntés a 30 százalékos keresetnövekedésről.
    Halasi Zoltán elmondta, a MÁV csoport 36 800 munkavállalójából 12 ezret érint a minmimálbér és a garantált bérminimum emelése, ami bértorlódást okozott. A kormány döntése 2017-re 13 százalékos átlagos béremelést tesz lehetővé, a MÁV-nál 2017. január 1-jétől 25 ezer munkavállaló bére emelkedik 10-14 százalékkal. A szakszervezeti vezető szerint ez hatalmas lépés, emelkedhet a kezdő diplomás minimálbér, bizonyos munkakörökben rendezni lehet a nagy tapasztalattal rendelkező munkavállalók bérét. Vissza kívánják állítani az életkor, hosszú munkaviszony elismerését is a MÁV társaságainál. 
    Úgy vélekedett, a hároméves megállapodásnak köszönhetően jelentősen javul a MÁV munkavállalóinak helyzete, ez egy kezdő lépés ahhoz, hogy vonzó legyen a MÁV-nál dolgozni. Kiemelte, a megállapodás nemcsak arra lesz jó, hogy a bérről megállapodjanak, hanem hároméves középtávú együttműködési megállapodást fognak kötni a munkáltatóval, amely rendezheti például a korkedvezményes nyugdíjazás eltörléséből adódó problémákat, a munkaerőpiacról történő kivezetést, a csökkent képességű munkavállalók rekreációját, és része lesz a kollektív szerződés újragondolása is. 

 

FORRÁS: MTI.HU

Részletesen...

Bérfejlesztésről

2017.02.19 09:08

A köztulajdonban lévő vállalatoknál működő szakszervezetek jó kezdő lépésnek tartják a kormány által bejelentett, három évre szóló, 30 százalékos bérfejlesztést, amely jelentősen javítja a dolgozók jövedelmi helyzetét és mérsékelheti az egyes ágazatokban a munkaerőhiányt - derült ki a szakszervezetek pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke elmondta, a kormány csütörtökön jóváhagyta a köztulajdonban lévő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó vállalatoknál a munkáltatók és a szakszervezetek között született megállapodást, így azt meg lehet kötni az egyes vállalatoknál.

 

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ismertette: a hároméves megállapodás idén átlagosan 13-14, a következő évben 11-12, a harmadik évben pedig 5 százalékos béremelkedést tesz lehetővé, az egyes években ágazatonként különböző lehet az eloszlás. Hangsúlyozta, ez óriási lépés az állami tulajdonban lévő szolgáltató vállalatok esetében. A Munka törvénykönyve szerint a többségi állami tulajdonú szektorban nincs szabad béralku, elsősorban a tulajdonos határozza meg a bérmegállapodások tartalmát, ezért örvendetes, hogy már a tárgyalások megkezdésénél megszületett a döntés a 30 százalékos keresetnövekedésről.

Részletesen...

Kormánydöntés, 3 év alatt 30%

2017.02.16 19:25

2017. 02. 16-án megjelent sajtóhírek alapján 3 év alatt 30%-os bérfejlesztés lehetőségéről döntött a kormány. Az érintett állami tulajdonú társaságok a Volán, (Közlekedési Központok) MÁV, Posta, Állami vízművek. A Közlekedési Központok munkavállalóit érintő érdemi bértárgyalások rövidesen folytatódnak. 

 

Baranyai Zoltán

elnök

 

https://www.hrportal.hu/hr/megkapjak-a-beremelest-az-allami-vallaltok-dolgozoi-20170217.html

http://adozona.hu/altalanos/Beremelesek_az_NFMhez_tartozo_allami_vallal_J3YGZS#rss

Országosan egységes bérigény

2017.01.28 08:37

2017. január-25 én megtartott munkavállalói-munkáltatói vegyesbizottsági értekezleten a munkáltatói szövetség (KKVSZ) átadta a 2016 évre vonatkozó országos foglakoztatással, keresetekkel és jövedelemmel kapcsolatos adatokat. Továbbá tájékoztatta a a jelenlévő hat szakszervezet ill. szakszervezeti szövetség (KKSZ, KMSZ, KDSZSZ, VKSZ, LIGA közlekedési ágazat, ADU) képviselőit az NFM ill. az MNV Zrt. - től érkezett levél tartalmáról. Ezek után a munkáltatói szövetség elnöke elmondta, hogy a levélben foglaltak alapján három éves bérfejlesztési igényt vár a munkavállalói oldaltól. A munkavállalói oldalt képviselő szakszervezetek hosszas egyeztetés után konszenzusra jutottak és négyen az alábbi közösen elfogadott jövedelemfejlesztési igényt fogalmazták meg. Ennek alapján alágazati szinten is jegyzőkönyvbe foglalták a felek a három évre vonatkozó jövedelemfejlesztési igényüket.

Kapcsolódó dokumentumok:

2017. január 19-én délután levelet kaptak a Közlekedési Központok vezetői az MNV Zrt. vezérigazgatójától, ami a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium utasítását tartalmazza,  - a Közszolgáltató társaságokra vonatkozóan - mely szerint haladéktalanul el kell kezdeni az érdekképviseletekkel a 2017. évre vonatkozó bérfejlesztéssel kapcsolatos egyeztetést.

 

Ennek megfelelően január 23-tól minden Közlekedési Központban a tárgyalások megkezdését fogja szorgalmazni a munkáltató. A KKSZ továbbra is kiáll az alágazati tárgyalások mellett, ettől függetlenül részt veszünk a helyi egyeztetéseken. Továbbra is az ágazati szinten megfogalmazott  - 2017. évre 25, 2018-ra további 20%-os jövedelemfejlesztés - mérték, amit képviselünk a helyi tárgyalásokon. 

Részletesen...

Január 20-ig nem várható előrelépés

2017.01.18 14:26

2017. január 17-én a versenyszférában érdekelt konföderácók vezetőivel közösen egyeztettek a közszolgáltatások területén működő társaságok "reprezentatív" szakszervezeteinek képviselői. A korábbi alkalommal, három minisztériumot is képviselő államtitkári és helyettes-államtitkári körrel kibővített megbeszélés után most csak az érdekvédők találkoztak.

 

Az elhangzott információk alapján négy cégcsoportot kiemelten kezel a kormány - MÁV, VOLÁN, Posta, Állami Vízi közmű társaságok - melyekről részletes anyagok készülnek, ami alapján meghozható a megfelelő döntés. Ezért egészen biztosra mondható, hogy a korábban ígért - január közepe -időpontig nem lesz döntés az érintett társaságok jövedelemfejlesztési lehetőségeiről.

 

Értékelve a kialakult helyzetet, érzékeltetve a munkavállalók elégedetlenségét, türelmetlenségét a szakszervezetek az alábbi állásfoglalást fogalmazták meg:

Kapcsolódó dokumentumok:

Kormányzati döntésre vár a munkáltató

2017.01.16 09:06

A Közlekedési Központok munkavállalóit képviselő három szakszervezet ill. szakszervezeti szövetség (KKSZ, KMSZ, AKSZSZ) 2017. január 05-én személyesen is átadta a korábban már megküldött jövőre vonatkozó jövedelemfejlesztési igényét a munkáltatói szövetségnek(KKVSZ). Azóta még egy szakszervezet jelezte, hogy támogatja a megfogalmazott fejlesztésre vonatozó igényt.

A január 05-i értekezleten érdemi tárgyalást a felek nem tudtak folytatni, mivel a munkáltatói szövetség a már korábban beharangozott kormány döntésre vár, amit véleményük szerint feltétlenül szükséges megvárni ahhoz, hogy az érdemi tárgyalások elkezdődhessenek. A Kormány várhatóan január közepe körül hoz döntést az állami cégek munkavállalóinak bérfejlesztésével kapcsolatban.

A szakszervezetek 2 éves megállapodásra tettek javaslatot, 2017 évre 25%-os jövedelemfejlesztést 2018 évre további 20%-os fejlesztést tartanak szükségesnek.

 

http://www.vg.hu/gazdasag/berfeszultsegek-az-allami-cegeknel-480817

Decemberben a közszolgáltatásban reprezentatív szakszervezetek egyeztetek a Kormány képviselőivel

2017.01.03 13:40

ÁLLÁSFOGLALÁS AZ ELSŐ KÖZSZOLGÁLTATÓI FÓRUM UTÁN

 

December 21-én került megrendezésre az a fórum, amelyet a közszolgáltatások területén működő szakszervezetek kezdeményeztek.


A résztvevők az eseményről az alábbi állásfoglalást adták ki:


"A közelmúltban a versenyszféra szakszervezeti konföderációi és a közszolgáltatások területén működő reprezentatív ágazati szakszervezetek egyeztetést kezdeményeztek a kormányzat illetékes képviselőivel.

A mai napon (2016. december 21.) megrendezett fórumon részt vett a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és a Nemzetgazdasági Minisztérium  munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, valamint a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének (STRATOSZ) társelnöke.

 

Az egyeztetés aktualitását a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában született (a minimálbér és garantált bérminimum emelésről szóló) bérmegállapodás – többségi állami/önkormányzati tulajdonban lévő – közüzemekre gyakorolt hatása, illetve az erre adandó kormányzati reakciók adták.

A szakszervezetek és a közszolgáltatásban tevékenykedő munkáltatói érdekképviselet képviselői jelezték, hogy a szektorban fokozódó munkaerőhiány mielőbbi és hatékony kormányzati beavatkozást kíván annak érdekében, hogy a munkaerő-piacot jellemző és várhatón fokozódó belső migráció mérséklődjön, ezzel összefüggésben a közszolgáltatások volumene és minősége a jövőben is fenntartható legyen.

 

Bizakodásra ad okot, hogy a tárcák jelen lévő képviselői a kialakult helyzetet az érdekképviseletekkel azonosan ítélték meg, egyúttal azt is jelezték, hogy a kérdés a Kormány napirendjén van.

A konzultáción résztvevő felek abban is egyetértettek, hogy a mára kialakult feszültségek kezelésére a szociális partnerek között egy több éves megállapodásra van szükség. Konszenzus mutatkozott abban is, hogy az érintett munkáltatói körre vonatkozóan is célszerű lenne mielőbb egy – az egyes vállalatcsoportok eltérő helyzetét is figyelembe vevő – differenciált bérajánlás elfogadása.

A mai fórum az első olyan rendezvény volt, ahol az állami tulajdonú közszolgáltatást végző vállalkozásoknál működő reprezentatív szakszervezetek és a tulajdonos minisztérium (továbbá az érintett kormányzati szervek) felelős beosztású képviselői közvetlen konzultációt folytathattak.

 

Azzal, hogy harmadik félként az érintett munkaadói szövetség (STRATOSZ) is érdemben részt vett a rendezvényen, nyilvánvalóvá vált, hogy valós igény mutatkozik egy új szektorális érdekegyeztető fórum létrehozására.

Az így létrehívott fórum (Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma) megfelelő színteret és rendezett kapcsolati hálót jelenthet a köztulajdonban álló munkáltatók és a szakszervezetek számára a szociális párbeszéd lefolytatására. "

 

A kezdeményezők nevében:

Szakszervezeti konföderációk:

Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, Doszpolyné dr. Mészáros Melinda, elnök

Magyar Szakszervezeti Szövetség, Kordás László, elnök

Munkástanácsok Országos Szövetsége, Palkovics Imre, elnök

 

Ágazati szakszervezetek:

Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Dr. Szilágyi József,elnök

Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000, Király András, elnök

Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, Varga Tibor, elnök

Közúti Közlekedési Szakszervezet, Baranyai Zoltán, elnök

Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, Buzásné Putz Erzsébet, elnök

Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Dr. Laboda József, elnök

Postás Szakszervezet, Tóth Zsuzsanna, elnök

Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, Ádám István, elnök

Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Gulyás Attila, elnök

Vasutasok Szakszervezete, Meleg János, elnök

Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, Halasi Zoltán, elnök

Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Fürjes József, elnök

Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége, Pető Sándor, elnök

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...