Ma 2017 Április 29. szombat, Péter napja van!
Slider
Események
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Minden esemény...
A szakértő válaszol - Munkajogi kérdez-felelek Közzétételek KKSZ Üdülő, Balatonlelle KKSZ Üdülő, Bükkszék Jogsegélyszolgálat Vendégszoba Magyar Szakszervezeti Szövetség Közérdek logó

Kapcsolataink

Közúti Közlekedési Szakszervezet

1081 Budapest II. János Pál pápa tér 3.
Vissza a kezdőlapra

Hírek archívum

A Szakszervezetek elutasították

2017.04.25 19:01

A Parlament Gazdasági Bizottsága visszavonta a munkaidőkeretre vonatkozó törvényjavaslatot. Április 25-én tárgyalta a Parlament Gazdasági Bizottsága a munka törvénykönyve módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely a munkaidőkeret lazítását célozta meg, a munkavállalók terhére.   

 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a szövetséget alkotó tagszervezetek, a leghatározottabban visszautasították a munkavállalókat tovább sújtó előterjesztést, és a módosító javaslat visszavonását követelték. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a szövetséget alkotó tagszervezetek az első pillanattól elutasították a törvényjavaslatot, és azzal kapcsolatban semmiféle kompromisszumra nem voltak hajlandó.

A MASZSZ és a tagszervezetek közös sikere, hogy a törvényalkotók rövid időn belül belátták a javaslat tarthatatlanságát –foglalta össze a lényeget Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Ez az előkészítetlen, az érintetteket meg sem hallgató törvénymódosítási próbálkozás, arra is rá kell, hogy döbbentse a politika szereplőit, hogy járhatatlan az az út, amely egyoldalú érdekek mentén képzeli el a jövőt.

 

Rólunk, nélkülünk ne döntsenek!

 

Budapest, 2017. április 25.

 

Üdvözlettel:

Kordás László

A Szakszervezetek elutasítják

2017.04.22 20:57

A Kormány módosítaná a munka törvénykönyvét.

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Gazdasági Bizottság. A jelenlegi egy év helyett három év lenne a munkaidőkeret. A szakszervezeti elnök szerint ez a nagy cégeknek kedvez.

A munkaidő szervezés egyes kérdéseiről nyújtott be törvénymódosító javaslatot a parlament Gazdasági Bizottsága. A fideszes Bánki Erik vezette bizottság azzal indokolja a kezdeményezést, hogy szükség van a teljesítendő munkaidő és az üzemidő jobb összehangolására.

A javaslat a jelenlegi egy év helyett három évre bővítené a munkaidőkeretet, és a szabályozás már júliustól hatályba lépne. Az előterjesztésben szerepel az is, hogy a hosszabb munkaidőkeret kialakítását a munkavállalók és a munkaadók képviseleteinek megállapodására bíznák, azt kollektív szerződéshez kötik.

 

Teljes cikk:

 

http://www.atv.hu/belfold/20170419-lex-mercedes-kiknek-kedvez-a-kormany-a-munkavallalok-helyett/hirkereso

A SZAKSZ honlapján vadkörte van hasonlítva almához

2017.04.21 10:06

Tisztelt KKSZ tagok, Kedves olvasók!

 

A SZAKSZ honlapján 2017 április 19-én megjelent írás félrevezető és megtévesztő. Dobi István elnök úr vadkörtét hasonlít össze almával. Ezen felbuzdulva az ÉMKK Zrt. KKSZ tagdíjlevonásának számait vizsgálva - levonva belőle a visszamenőlegesen számfejtett bérek összegére vonatkozó tagdíjrészt - így is csak körtét sikerült almával összehasonlítani. Miért is? Mivel a szakszervezeti tagság nagyrésze órabéres, ezért a bruttó keresetüket a havi kötelező óra és a ledolgozott óra viszonya nagyban befolyasolja, ezért nem helytálló a SZAKSZ honlapján megjelent következtetés és emelkedés mértéke.

 

Mindez a számok tükrében: 

A II. havi tagdíj mértéke az I. havihoz képest 7,4%-al alacsonyabb. - itt a bersorolási bérekben nincs változás.

A III. havi tagdíj - a visszamenőlegesen számfejtett bérek nélkül - mértéke az I. havihoz képest 10,6%-al magasabb

A III. havi tagdíj  - a visszamenőlegesen számfejtett bérek nélkül - mértéke a II. havihoz képest 19,5%-al magasabb.

 

Mi az amit nem vizsgáltunk még? - pl. a tagság összetételét!


Úgy gondolom, egyik esetben sem helytálló a tagdíj levonás mértékéből a  bérfejlesztés mértékére következtetni és azzal párhuzamot vonni. 

 

Kérem, törekedjünk a minél hitelesebb tájékoztatásra!

 

Baranyai Zoltán

régiós elnök

Kellemes Ünnepet

2017.04.13 16:16

Áldott, Békés Ünnepet Kívánunk!

 

 

húsvét tojás

Pihenés Bükkszéken - egész évben.

2017.04.11 17:28

Hálószoba-nappali kialakítású apartmanban biztosítunk gyógyvizet szerető, természetbe vágyó tagjaink részére pihenési lehetőséget Heves-Nógrád határán fekvő csendes faluban Bükkszéken, maximum 4 fő részére. Turnusok meleg váltásban, hét éjszakai szállással – szabad férőhelyek függvényében ettől eltérően is van lehetőség - önellátó rendszerben kedvező áron vehetők igénybe az alábbiak szerint:

 

http://www.kksz.hu/bukkszek

Öt szakszervezet elfogadhatónak tartja

2017.03.20 08:02

Végleges formában, aláírás előtti állapotban van a Közúti Közösségi Közlekedési Alágazat 2017-2019 évi jövedelem fejlesztéséről szóló megállapodás.

 

A Kormány döntését tartalmazó Miniszteri levél számos olyan megkötést tartalmaz, amelynek ellensúlyát nehéz volt megfogalmazni és  a megállapodásban rögzíteni.

A KKSZ-nek, - valamint a tárgyalásban résztvevő szakszervezeteknek - 2017. március 16-án sikerült a munkáltatói szövetséggel elfogadtatni azokat a garanciális elemeket, amelyek a szakszervezetek részéről minimális feltételei voltak annak, hogy megállapodás születhessen.

 

Ez a megállapodás – melyet a felek aláírását követően közzé teszünk – számos olyan garanciális elemet tartalmaz, melyeket a helyi tárgyalások során nem minden régióban sikerült volna garanciaként a helyi megállapodásban rögzíteni. Ezek után a helyi tisztségviselőknek a saját Társaságuk bér, jövedelem, és foglalkoztatási problémáit figyelembe véve a lehető legjobb megállapodás megkötésére kell koncentrálni.

 

Időközben aláírásra került a megállapodás, melyet már minden érintett ellátott kézjegyével:

Kapcsolódó dokumentumok:

Úgy van ahogy a hírekben szerepelt - 3 év alatt 30%

2017.03.11 09:24

2017. március 10-én érdemi ajánlatot tett a munkáltató, amely a Nemzeti Fejlesztési Miniszter által megfogalmazott Kormánydöntést tartalmazza. 2017. évre 13%, 2018. évre 12% 2019. évre 5%-os bérfejlesztés hajtható végre a Közlekedési Központok munkavállalói részére, melytől eltérni nem lehet és feltétele, hogy három évig további bérköveteléssel nem élnek a szakszervezetek.

A KKSZ és a tárgyalásban résztvevő szakszervezetek több olyan garanciális elemet fogalmaztak meg a munkáltató felé, melyek minimálisan szükségesek ahhoz, hogy a Kormány által megfogalmazott kikötések ellensúlyozásra kerüljenek.

 

Igaz, hogy három év alatt régiónként átlagosan 35%-ot meghaladó bérnövekedést eredményezhet a kormánydöntés - annak tükrében, hogy a minimálbérre és a garantált bérminimumra való "ráállást" nem ebből a fejlesztésből kell megoldani -  a KKSZ mégis úgy látja, hogy az egyre súlyosabbá vált létszámhiányt ekkora bérfejlesztés sem fog kezelni.

Ezzel párhuzamosan úgy gondoljuk, hogy kellő garanciák mellett mielőbbi megállapodásra van szükség, hogy az emelt bérek minél előbb - lehetőleg április 10-én, január 01-re visszamenőleg - megjelenjenek a munkavállalóknál.

 

A "bértárgyalás" következő fordulója március 16.

 

Baranyai Zoltán

KKSZ elnök

Nőnapra mégis megérkezett

2017.03.09 09:30

Tisztelt munkavállalók!

 

2017. március 10-én érdemi egyeztetéssel folytatódhat a bértárgyalás. Március 08-án megérkezett a Nemzeti Fejlesztési Miniszter levele, melynek a tartalmát még nem ismerjük, de információk alapján tartalmazza a 3 évre 30%-os bérfejlesztés lehetőségét, mely a megállalpodás, helyi megállapodások után - legkorábban április hónapban - kifizethető.

 

Baranyai Zoltán

KKSZ elnök

Részletesen...

Szeretettel köszöntjük hölgy tagjainkat Nőnap alkalmából!

2017.03.08 15:00

kép

Fogy a türelem - sajtóhír

2017.03.07 11:29

Fogy a volánosok türelme 

 

Nőnapra sem érkezik ajándék? 

 

Türelmetlenek a volánosok, mert a béremelésről még csak tárgyalni sem engedi a munkáltatót a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A Közúti Közlekedési Szakszervezet úgy látja, az alágazatban egyre kétségesebb, hogy áprilisban az emelt béreket kapják a munkavállalók. A volánosok zúgolódnak. 

 

Nem értik, ezért fel vannak háborodva a Volános munkavállalók és a szakszervezetek is, mert a kormány február 16-i béremelési bejelentése óta eltelt idő alatt semmi nem történt ez ügyben, a munkáltató még csak meg sem kezdte az érdemi egyeztetést az érdekvédőkkel az alágazatban.

 

http://24.hu/fn/uzleti-tippek/2017/03/07/fogy-a-volanosok-turelme-a-kanyarban-sincs-a-beremeles/

Részletesen...

Nem II. osztályú az "ÉMKK"-s munkavállaló

2017.03.06 09:44

A SZAKSZ honlapján megjelent írásra reagálva:

Sem a 2017. évi, sem a három éves bérmegállapodáshoz kapcsolódó informális tárgyalások során nem merült fel olyan kérdés, hogy a Közúti Közlekedési Alágazatban a tulajdonos meg kívánja különböztetni az egyes társaságok munkavállalóit. Amennyiben ez mégis kilátásba helyeződik, a KKSZ elutasít minden erre irányuló törekvést. Egy esetben történhet megkülönböztetés, - a korábbi információkra alapozva - hogy a minimálbérre és garantált bérminimumra való ráállás bértömegét a tulajdonos társaságonként szükséges mértékben ismeri el az emelés mértékén felül.

 

A KKSZ országos adatokkal tudja alátámasztani, hogy semmi alapja nincs annak, hogy épp a Észak-magyarországi Közlekedési Központ munkavállalói lehetnének abban a helyzetben, hogy hátrányosan érintheti Őket a bérfejlesztés. Minden - elsősorban az autóbuszvezetőket érintően - foglalkoztatási és egyéb adat azt támasztja alá, hogy ebben a régióban az egyik legnagyobb a foglalkoztatási probléma.

Természetesen a "behódolt" jelzőt, nem vettük magunkra!

 

Baranyai Zoltán

KKSZ Régiós elnök

1%

2017.02.27 14:47

                                                     kép

Tisztelt KKSZ tagok, Kedves Kollégák!

 

Támogassuk közösen a KKSZ Szociális Alalpítványát az ADÓ 1%-ával, azért, hogy továbbra is érdemi támogatásban tudja részesíteni az alapítvány a rászoruló szakszervezeti tagokat. 

 

Letölthető, ill. nyomtatható a rendelkező nyilatkozat, melyet a NEM önadózóak esetében lezárt borítékban névvel, lakcímmel, adószámmal, valamint a rendelkezés db. számával (pl. alapítvány+egyház esetén nyilatkozat:2 db) kitöltve a leragasztáson aláírva adjátok le a munkáltató illetékes területénél.

 

"Önadózás" esetén a könyvelő által az EGYSZA nyomtatványra a 19623283-1-42 ADÓSZÁM kerüljön beírásra.

 

Köszönjük a segítséget!

KKSZ Szociális Alapítványa

Kapcsolódó dokumentumok:

Március 01-én folytatódik az egyeztetés

2017.02.24 13:36

A KKSZ elnöke a február 16-i kormánybejelentés óta mindent elkövetett annak édekében, hogy minél előbb folytatódjanak az egyeztetések a bér és jövedelem fejlesztéssel kapcsolatban. Valójában a Kormány által bejelentett híren kívül konkrét információval nem rendelkezünk, éppen ezért tartottuk fontosnak a tárgyalások folytatását, amit a mai napon a munkáltató március 01-re összehívott.

 

Tisztelt kollégák, ami biztos - a februári fizetésekben még nem jelenik meg a 2017 évi bérfejlesztés, viszont  január 01-től, visszamenőlegesen kerül majd megvalósításra, mely a helyi megállapodásokban konkretizálódik és az emelt bérek kifizetése is azok megkötése után történik meg.

 

 Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke arról számolt be, hogy a kormány által meghatározottnál magasabb bérfejlesztést szeretnének, a jövő héten folytatódnak a bértárgyalások, mivel nem született kompromisszum. Felidézte, amikor 2015-ben a 24 Volán társaságot összevonták, hiányzott a többlet bértömeg, amiből rendezni lehetett volna a régiósítás után a régión belüli bérfeszültségeket. Részben emiatt két év alatt hatalmas foglalkoztatási problémák keletkeztek, elsősorban az autóbuszvezetőknél. Úgy vélekedett, a bérfejlesztés első lépésként nagyban hozzájárul a volánosok jövedelmi helyzetének és munkakörülményeinek javulásához, a magasabb, kiszámítható jövedelem mellett kevesebben fogják elhagyni a szakmát, vonzóbb lesz a Volánnál dolgozni, de önmagában kevés lesz a foglalkoztatási problémák megoldásához. Budapest, 2017. február 17., péntek (MTI) - A köztulajdonban lévő vállalatoknál működő szakszervezetek jó kezdő lépésnek tartják a kormány által bejelentett, három évre szóló, 30 százalékos bérfejlesztést, amely jelentősen javítja a dolgozók jövedelmi helyzetét és mérsékelheti az egyes ágazatokban a munkaerőhiányt - derült ki a szakszervezetek pénteki sajtótájékoztatóján. 

    Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke elmondta, a kormány csütörtökön jóváhagyta a köztulajdonban lévő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó vállalatoknál a munkáltatók és a szakszervezetek között született megállapodást, így azt meg lehet kötni az egyes vállalatoknál. 


    Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ismertette: a hároméves megállapodás idén átlagosan 13-14, a következő évben 11-12, a harmadik évben pedig 5 százalékos béremelkedést tesz lehetővé, az egyes években ágazatonként különböző lehet az eloszlás. Hangsúlyozta, ez óriási lépés az állami tulajdonban lévő szolgáltató vállalatok esetében. A Munka törvénykönyve szerint a többségi állami tulajdonú szektorban nincs szabad béralku, elsősorban a tulajdonos határozza meg a bérmegállapodások tartalmát, ezért örvendetes, hogy már a tárgyalások megkezdésénél megszületett a döntés a 30 százalékos keresetnövekedésről.
    Halasi Zoltán elmondta, a MÁV csoport 36 800 munkavállalójából 12 ezret érint a minmimálbér és a garantált bérminimum emelése, ami bértorlódást okozott. A kormány döntése 2017-re 13 százalékos átlagos béremelést tesz lehetővé, a MÁV-nál 2017. január 1-jétől 25 ezer munkavállaló bére emelkedik 10-14 százalékkal. A szakszervezeti vezető szerint ez hatalmas lépés, emelkedhet a kezdő diplomás minimálbér, bizonyos munkakörökben rendezni lehet a nagy tapasztalattal rendelkező munkavállalók bérét. Vissza kívánják állítani az életkor, hosszú munkaviszony elismerését is a MÁV társaságainál. 
    Úgy vélekedett, a hároméves megállapodásnak köszönhetően jelentősen javul a MÁV munkavállalóinak helyzete, ez egy kezdő lépés ahhoz, hogy vonzó legyen a MÁV-nál dolgozni. Kiemelte, a megállapodás nemcsak arra lesz jó, hogy a bérről megállapodjanak, hanem hároméves középtávú együttműködési megállapodást fognak kötni a munkáltatóval, amely rendezheti például a korkedvezményes nyugdíjazás eltörléséből adódó problémákat, a munkaerőpiacról történő kivezetést, a csökkent képességű munkavállalók rekreációját, és része lesz a kollektív szerződés újragondolása is. 

 

FORRÁS: MTI.HU

Részletesen...

Bérfejlesztésről

2017.02.19 09:08

A köztulajdonban lévő vállalatoknál működő szakszervezetek jó kezdő lépésnek tartják a kormány által bejelentett, három évre szóló, 30 százalékos bérfejlesztést, amely jelentősen javítja a dolgozók jövedelmi helyzetét és mérsékelheti az egyes ágazatokban a munkaerőhiányt - derült ki a szakszervezetek pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke elmondta, a kormány csütörtökön jóváhagyta a köztulajdonban lévő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó vállalatoknál a munkáltatók és a szakszervezetek között született megállapodást, így azt meg lehet kötni az egyes vállalatoknál.

 

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ismertette: a hároméves megállapodás idén átlagosan 13-14, a következő évben 11-12, a harmadik évben pedig 5 százalékos béremelkedést tesz lehetővé, az egyes években ágazatonként különböző lehet az eloszlás. Hangsúlyozta, ez óriási lépés az állami tulajdonban lévő szolgáltató vállalatok esetében. A Munka törvénykönyve szerint a többségi állami tulajdonú szektorban nincs szabad béralku, elsősorban a tulajdonos határozza meg a bérmegállapodások tartalmát, ezért örvendetes, hogy már a tárgyalások megkezdésénél megszületett a döntés a 30 százalékos keresetnövekedésről.

Részletesen...

Kormánydöntés, 3 év alatt 30%

2017.02.16 19:25

2017. 02. 16-án megjelent sajtóhírek alapján 3 év alatt 30%-os bérfejlesztés lehetőségéről döntött a kormány. Az érintett állami tulajdonú társaságok a Volán, (Közlekedési Központok) MÁV, Posta, Állami vízművek. A Közlekedési Központok munkavállalóit érintő érdemi bértárgyalások rövidesen folytatódnak. 

 

Baranyai Zoltán

elnök

 

https://www.hrportal.hu/hr/megkapjak-a-beremelest-az-allami-vallaltok-dolgozoi-20170217.html

http://adozona.hu/altalanos/Beremelesek_az_NFMhez_tartozo_allami_vallal_J3YGZS#rss

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...