Ma 2017 Június 24. szombat, Iván napja van!
Slider
Események
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

  
Minden esemény...
A szakértő válaszol - Munkajogi kérdez-felelek Közzétételek KKSZ Üdülő, Balatonlelle KKSZ Üdülő, Bükkszék Jogsegélyszolgálat Vendégszoba Magyar Szakszervezeti Szövetség Közérdek logó

Kapcsolataink

Közúti Közlekedési Szakszervezet

1081 Budapest II. János Pál pápa tér 3.
Vissza a kezdőlapra

Hírek archívum

Új érdekegyeztető fórum alakulhat

2017.06.21 13:31

Az állami tulajdonú vállalatok munkavállalóira nézve több évtizede nincs legfelsőbb szintű érdekegyeztetés. A Köztulajdonban álló vállalatok szakszervezetei ennek hiányát a bértárgyalások során minden évben érzékelték, sem a verseny, sem a közférára vonatkozó legfelsőbbszintű megállapodások nem vonatkoztak rájuk, esetleg iránymutatásként tekintettek rá a munkáltatók.

2016 évben több tényező (létszámhiány, alacsony bérek, elvándorlás, stb.) hatására ismerték fel a felek, hogy szükség van az együttgondolkodásra. A munkáltatói szövetség képviselői (STRATOSZ) valamint több érintett szakszervezet kozultációba kezdett, mely végül fórum formát öltött. A rendezvényen több alakalommal a kormány képviselői is jelen voltak.

Egy valós legfelsőbb szintű érdekegyeztető fórum létrehozását kezdeményező vasutas szakszervezetekhez, a volános szakszervezetek közül a KKSZ-KMSZ-VOLÁNBUSZ KSZ is csatlakozott e munka kiteljesedésének céljából. Amennyiben a kezdeményezés sikerrel végződik, abban az esetben a VKF-hez hasonlóan a köztulajdonban álló vállalatok munkavállalóira nézve is egy háromszereplős (munkáltató-munkavállaló-Kormány) érdekegyeztető fórum jöhet létre.

Kapcsolódó dokumentumok:

h

2017.05.08 13:56
Kapcsolódó dokumentumok:

xdx

2017.05.08 13:49
Kapcsolódó dokumentumok:

tt

2017.05.08 13:41
Kapcsolódó dokumentumok:

.

2017.05.08 13:38
Kapcsolódó dokumentumok:

1817-2017


Kétszáz éve hangzott el először a háromszor nyolc órás követelés: nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció és nyolc óra pihenés. Egy brit gyártulajdonoshoz, Robert Owenhez kötődik a munkásság ikonikus jelmondata. Ő volt az a vállalkozó, közgazdász, politikus, aki megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig akár napi 16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését. Ki kell mondanunk: hét-nyolc emberöltő sem volt elég ahhoz, hogy természetessé váljon ez az igény. Sőt! Nemrég épp annak lehettünk tanúi, hogy a tőke érdekében jelentős erők lépnek fel. A parlament gazdasági bizottsága a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről nyújtott be javaslatot, ami kiszolgáltatottabbá tette volna a dolgozókat.

Részletesen...

A Szakszervezetek elutasították

2017.04.25 19:01

A Parlament Gazdasági Bizottsága visszavonta a munkaidőkeretre vonatkozó törvényjavaslatot. Április 25-én tárgyalta a Parlament Gazdasági Bizottsága a munka törvénykönyve módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely a munkaidőkeret lazítását célozta meg, a munkavállalók terhére.   

 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a szövetséget alkotó tagszervezetek, a leghatározottabban visszautasították a munkavállalókat tovább sújtó előterjesztést, és a módosító javaslat visszavonását követelték. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a szövetséget alkotó tagszervezetek az első pillanattól elutasították a törvényjavaslatot, és azzal kapcsolatban semmiféle kompromisszumra nem voltak hajlandó.

A MASZSZ és a tagszervezetek közös sikere, hogy a törvényalkotók rövid időn belül belátták a javaslat tarthatatlanságát –foglalta össze a lényeget Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Ez az előkészítetlen, az érintetteket meg sem hallgató törvénymódosítási próbálkozás, arra is rá kell, hogy döbbentse a politika szereplőit, hogy járhatatlan az az út, amely egyoldalú érdekek mentén képzeli el a jövőt.

 

Rólunk, nélkülünk ne döntsenek!

 

Budapest, 2017. április 25.

 

Üdvözlettel:

Kordás László

A Szakszervezetek elutasítják

2017.04.22 20:57

A Kormány módosítaná a munka törvénykönyvét.

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Gazdasági Bizottság. A jelenlegi egy év helyett három év lenne a munkaidőkeret. A szakszervezeti elnök szerint ez a nagy cégeknek kedvez.

A munkaidő szervezés egyes kérdéseiről nyújtott be törvénymódosító javaslatot a parlament Gazdasági Bizottsága. A fideszes Bánki Erik vezette bizottság azzal indokolja a kezdeményezést, hogy szükség van a teljesítendő munkaidő és az üzemidő jobb összehangolására.

A javaslat a jelenlegi egy év helyett három évre bővítené a munkaidőkeretet, és a szabályozás már júliustól hatályba lépne. Az előterjesztésben szerepel az is, hogy a hosszabb munkaidőkeret kialakítását a munkavállalók és a munkaadók képviseleteinek megállapodására bíznák, azt kollektív szerződéshez kötik.

 

Teljes cikk:

 

http://www.atv.hu/belfold/20170419-lex-mercedes-kiknek-kedvez-a-kormany-a-munkavallalok-helyett/hirkereso

A SZAKSZ honlapján vadkörte van hasonlítva almához

2017.04.21 10:06

Tisztelt KKSZ tagok, Kedves olvasók!

 

A SZAKSZ honlapján 2017 április 19-én megjelent írás félrevezető és megtévesztő. Dobi István elnök úr vadkörtét hasonlít össze almával. Ezen felbuzdulva az ÉMKK Zrt. KKSZ tagdíjlevonásának számait vizsgálva - levonva belőle a visszamenőlegesen számfejtett bérek összegére vonatkozó tagdíjrészt - így is csak körtét sikerült almával összehasonlítani. Miért is? Mivel a szakszervezeti tagság nagyrésze órabéres, ezért a bruttó keresetüket a havi kötelező óra és a ledolgozott óra viszonya nagyban befolyasolja, ezért nem helytálló a SZAKSZ honlapján megjelent következtetés és emelkedés mértéke.

 

Mindez a számok tükrében: 

A II. havi tagdíj mértéke az I. havihoz képest 7,4%-al alacsonyabb. - itt a bersorolási bérekben nincs változás.

A III. havi tagdíj - a visszamenőlegesen számfejtett bérek nélkül - mértéke az I. havihoz képest 10,6%-al magasabb

A III. havi tagdíj  - a visszamenőlegesen számfejtett bérek nélkül - mértéke a II. havihoz képest 19,5%-al magasabb.

 

Mi az amit nem vizsgáltunk még? - pl. a tagság összetételét!


Úgy gondolom, egyik esetben sem helytálló a tagdíj levonás mértékéből a  bérfejlesztés mértékére következtetni és azzal párhuzamot vonni. 

 

Kérem, törekedjünk a minél hitelesebb tájékoztatásra!

 

Baranyai Zoltán

régiós elnök

Kellemes Ünnepet

2017.04.13 16:16

Áldott, Békés Ünnepet Kívánunk!

 

 

húsvét tojás

Pihenés Bükkszéken - egész évben.

2017.04.11 17:28

Hálószoba-nappali kialakítású apartmanban biztosítunk gyógyvizet szerető, természetbe vágyó tagjaink részére pihenési lehetőséget Heves-Nógrád határán fekvő csendes faluban Bükkszéken, maximum 4 fő részére. Turnusok meleg váltásban, hét éjszakai szállással – szabad férőhelyek függvényében ettől eltérően is van lehetőség - önellátó rendszerben kedvező áron vehetők igénybe az alábbiak szerint:

 

http://www.kksz.hu/bukkszek

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...