Ma 2017 Augusztus 21. hétfő, Sámuel napja van!
Slider
Események
Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

   
Minden esemény...
A szakértő válaszol - Munkajogi kérdez-felelek Közzétételek KKSZ Üdülő, Balatonlelle KKSZ Üdülő, Bükkszék Jogsegélyszolgálat Vendégszoba Magyar Szakszervezeti Szövetség Közérdek logó

Kapcsolataink

Közúti Közlekedési Szakszervezet

1081 Budapest II. János Pál pápa tér 3.
Vissza a kezdőlapra

Hírek archívum

https://mno.hu/belfold/tobb-szaz-buszsofor-hianyzik-a-kozlekedesi-cegektol-2409775

 

Több száz buszsofőr hiányzik a közlekedési cégektől


A Budai Vár új midibuszainak sajtónyilvános bemutatója 2015. szeptember 15-én

Hiába a bérkorrekció, a MÁV mellett a buszos társaságok sem bírják felvenni a versenyt a munkaerőért folytatott harcban. A BKV-nál például legalább 150-200 sofőr hiányzik. Az érdekképviseletek itt 500 emberről beszélnek; más szakszervezeti képviselők szerint ekkora lehet a munkaerőhiány a vidéki Volán-társaságoknál is – értesült a Magyar Nemzet.......

 

– Úgy látszik, az a 30 százalékos béremelés, amelyet három év alatt kapunk meg, nem lesz elég az elszívóhatás megállítására – mondta lapunknak Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke, aki szerint nemcsak a külföldi munka jelent alternatívát a sofőröknek, hanem gyakorlatilag bármi, ahol több pénzt kapnak. – Hiába emelkedik a buszsofőrök bére, az egész országban nőttek a fizetések, így továbbra is munkaerőhiánnyal küzdünk – közölte. Úgy véli, komoly probléma az is, hogy megszűnt a korkedvezményes nyugdíj, így ha egy 60 éves járművezető nem megy át az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, akkor ott áll munkanélküliként néhány évvel nyugdíjazása előtt. Munkát nem talál majd, a nyugdíj viszont még túl messze van.

Részletesen...

Vodafone flotta változás

2017.07.26 13:56

Tisztelt KKSZ tagok!

 

Rövidesen kedvezően módosúl a KKSZ Vodafone folatta szerződés, az új szerződés életbelépésének időpontját közzé tesszük. A módosított paraméterekről, a belépés feltételeiről az alapszervezeti vezetőknél lehet majd tájékozódni.

 

KKSZ elnökség

közzétételek

2017.07.07 11:23

A korkedvezmény ügye is téma volt

2017.06.26 07:53

2017. június 22-én VKF ülés került megtartásra. Az első napirendi pont a bérmegállapodás első negyedéves tapasztalatairól szólt. Többek között a konföderációk kezdeményezték, hogy gondolják újra az adótörvények keretei között a kafetéria rendszer értékeinek megőrzését (pl. önkéntes pénztárakba való befizetés). Újra felvetettük a járművezetői tevékenység szakmaként való elismerését. Erre előzőleg volt kormányzati ígéret is, ami most is megerősítésre került. 

 

A második napirend a " A különösen nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javítása" címet viselte.
Ennél a napirendnél az előterjesztésben szerepelt a "töredékidők" elszámolásával kapcsolatos problémák megvitatása. Sajnos a kormányzati oldal mandátum hiánya miatt nem született megállapodás, újabb időt kért az államtitkár.("2-3 hét)
Előzményekről röviden: 2015-ben létrejött egy munkabizottság akinek a dolga az volt, hogy a korkedvezmény és a korengedmény megszüntetése utáni új rendszert dolgozzon ki. A bizottság nem tudta elvégezni a feladatát, mert nem jött létre egyesség az új rendszerről. (A szakszervezetek közös javaslatot dolgoztak ki) A töredékidők elszámolása viszont még a régi rendszer megszüntetéséből eredő probléma volt és még ma is az.
Ezt követően nem történt semmi, és kezdett feledésbe merülni az ügy ezért hivatalosan is kezdeményeztük, hogy a VKF újra foglalkozzon az üggyel majd ennek eredményeként idén újra létrejött egy munkabizottság. Ekkor MASZSZ elnöke már bejelentette, hogy amennyiben a töredékidők elismerése nem történik meg akkor alkotmánybírósághoz fogunk fordulni. Az államtitkár jelezte, hogy ne peres úton hanem tárgyalásos úton oldjuk meg ezt a dolgot. Ha nem adjuk be az alkotmányos panaszunkat akkor a bizottságban majd megtaláljuk a megfelelő megoldást. A bizottságban a munka megállt az ügy még mindig megoldatlan és már az államtitkár is másképp emlékszik a mondataira. Ennél a pontnál határozottan fel lett híva  a kormányzati oldal figyelme arra, hogy nem fogjuk hagyni elveszni az el nem ismert töredékidőket.

A harmadik napirend a közfoglalkoztatottak helyzetének áttekintése volt. A napirend félbeszakadt mert a kormányzati oldal vezetőjének más programja volt, ezért azt kértük, hogy kapjunk egy átfogó elemzést erről a napirendről.

 

Kordás László 
MASZSZ elnök 

Új érdekegyeztető fórum alakulhat

2017.06.21 13:31

Az állami tulajdonú vállalatok munkavállalóira nézve több évtizede nincs legfelsőbb szintű érdekegyeztetés. A Köztulajdonban álló vállalatok szakszervezetei ennek hiányát a bértárgyalások során minden évben érzékelték, sem a verseny, sem a közférára vonatkozó legfelsőbbszintű megállapodások nem vonatkoztak rájuk, esetleg iránymutatásként tekintettek rá a munkáltatók.

2016 évben több tényező (létszámhiány, alacsony bérek, elvándorlás, stb.) hatására ismerték fel a felek, hogy szükség van az együttgondolkodásra. A munkáltatói szövetség képviselői (STRATOSZ) valamint több érintett szakszervezet kozultációba kezdett, mely végül fórum formát öltött. A rendezvényen több alakalommal a kormány képviselői is jelen voltak.

Egy valós legfelsőbb szintű érdekegyeztető fórum létrehozását kezdeményező vasutas szakszervezetekhez, a volános szakszervezetek közül a KKSZ-KMSZ-VOLÁNBUSZ KSZ is csatlakozott e munka kiteljesedésének céljából. Amennyiben a kezdeményezés sikerrel végződik, abban az esetben a VKF-hez hasonlóan a köztulajdonban álló vállalatok munkavállalóira nézve is egy háromszereplős (munkáltató-munkavállaló-Kormány) érdekegyeztető fórum jöhet létre.

Kapcsolódó dokumentumok:
Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...